michielovertoom.com

CV • 18 Jan 2009

This is my résumé in Dutch. There is also an English flag English version.

photoSinds 2007 werk ik bij Learnit in Groningen, daarnaast doe ik kleinschalig freelance werk. Daarvoor deed ik freelance opdrachten voor diverse bedrijven, afgewisseld met perioden van indiensttreding. Zie het chronologische overzicht.

Mijn werkzaamheden zijn voornamelijk het ontwerpen, schrijven en onderhouden van software. Daar komt ook een portie systeem- en infrastructuurintegratie bij kijken. Bij Learnit (een cursusbedrijf met ongeveer 30 medewerkers) werk ik aan software die de dagelijkse gang van zaken ondersteunt, zoals de planningdatabase en de GUI daarvoor, en de website, en de koppeling tussen de diverse systemen.

smal en breed

Het IT-werkveld is enorm omvangrijk. Ik heb mij altijd primair op softwareontwikkeling gericht. Een bepaalde mate van specialisatie is daardoor onontkoombaar, maar dat is niet erg, omdat het nuttig en interessant is om je in een bepaald aspect te verdiepen. Het is ook niet moeilijk: als je al een bepaalde mindset voor programmeren hebt, kun je als dat nodig is nieuwe technieken zonder problemen eigen maken. Dit geldt bv. voor programmeertalen, API's en softwarearchitecturen. Nog een pluspunt is dat je opgedane kennis ook wel weer ergens anders voor kunt gebruiken.

Naast specialisatie vind ik het echter ook belangrijk om kennis in de breedte te ontwikkelen. Vandaar dat ik diverse uitstapjes maakte (en maak) naar gerelateerde disciplines, zoals: aansturing van hardware, opzetten van computer netwerken en infrastructuur, webdesign en webapplicaties, ontwerpen van software systemen, embedded software, operating systems.

Ik vind het belangrijk dat mijn produkten goed te gebruiken zijn en de gebruikers er nut van hebben. Voor GUI's moet bijvoorbeeld gelden dat gebruikers zo gestroomlijnd mogelijk hun dagelijkse werk ermee kunnen doen, zonder dat het programma hen in de weg zit met narigheidjes die veroorzaakt worden door luiheid van de programmeur, of met een protserige vormgeving die op den duur pijn aan de ogen gaat doen.

achtergrond

Halverwege de jaren 60 ben ik geboren en kwam al op vroege leeftijd in aanraking met programmeren. Het werd mijn hobby, samen met electronica. Ik wilde precies weten wat er gebeurde, tot op het silicium. In die tijd las ik meer datasheets en computermanuals dan stripboeken.

oude computers, pre-1980

Gedurende mijn hele schooltijd (VWO-B) heb ik de ontwikkeling van de microcomputer kunnen volgen. Wat dat betreft ben ik in een interessante tijd opgegroeid. Het was het tijdperk waarin de 'computing power' van centrale mainframes naar decentrale systemen migreerde.

Vanuit een intrinsieke belangstelling kwam ik in aanraking met allerlei programmeertalen en toepassingsmogelijkheden van computers, waarvan ik hetgeen mij het meest aansprak eigen maakte. In die tijd waren dat ondermeer C, datacommunicatie, audiovisuele toepassingen, en relationele databases, aanvankelijk onder C/PM en later onder MSDOS. Wat jaren later kwamen daar C++, Unix en Windows bij. Nog weer later het Internet, het WWW, en talen zoals Java, Javascript, PHP en Python.

oude computers, post-1980

Op mijn twintigste kon ik werk krijgen als softwareontwikkelaar, en omdat dit mij nooit verveelt ben ik dit tot op de dag van vandaag blijven doen.

Ik woon momenteel in Groningen, en houd er niet van om in files te staan. Ik heb geen auto meer, die heb ik weggedaan juist om die reden. Tegenwoordig met het internet kan ik in principe vanuit elke locatie op de wereld werken.content last edited on February 15, 2011, 19:26 - rendered in 2.65 msec